Nieuws

Scharrelruimte’ helpt bij aanpak multiproblematiek

Gerichte hulp aan 50 gezinnen met verschillende en gelijktijdige problemen heeft niet alleen toekomstperspectief voor de gezinnen opgeleverd, maar heeft de gemeente Den Haag naar schatting 1,5 miljoen euro aan maatschappelijke kosten bespaard. 

Het project – Health Impact Bond – wordt door de gemeente voortgezet bij nog eens 200 huishoudens.


Dat hebben de gemeente Den Haag, zorgverzekeraar CZ en Sociaal Hospitaal bekend gemaakt. De drie partijen hebben in 2017 gezamenlijk het project gestart om 150 huishoudens met multiproblematiek te helpen. Bij 50 gezinnen is in kaart gebracht welke besparingen de aanpak heeft opgeleverd. De aanpak is veel succesvoller dan vooraf werd ingeschat.

 

Toekomstperspectief
Het scheppen van een toekomstperspectief – zoals een inkomen, oplossen van schulden en een vast onderdak – was het uitgangspunt. Als dat wordt geregeld, neemt de gezondheid toe en het beroep op zorg af. Het is niet zo dat alle problemen tegelijkertijd, maar wel integraal worden aangepakt. Het doel is verbetering van de situatie voor de langere termijn. Per huishouden wordt een maatwerkplan gemaakt.

 

Op de rit
‘Gekeken is wat de hoogst mogelijke ingreep was om het leven van het gezin weer op de rit te krijgen’, verduidelijkt een woordvoerder van CZ. Oftewel: op welke manier kon een doorbraak in een specifiek huishouden worden geforceerd. Dat kan in het ene geval het betalen van een autoreparatie zijn, zodat de kinderen van een gezin niet een speciale taxi naar een school voor speciaal onderwijs hoeven te nemen, en in het andere geval het regelen van een postadres. ‘Het draait om creatief meedenken’, aldus de woordvoerder. CZ heeft al die jaren voor de voorfinanciering getekend, zodat er ‘scharrelruimte’ ontstond, waarmee bijvoorbeeld die reparatie kon worden betaald. Die voorfinanciering houdt nu op, omdat de gemeente nu weet dat ze zo’n scharrelruimte in haar bestaande budget kan vrijmaken, aldus de woordvoerder van CZ.

 

Den Haag telt 3.200 gezinnen die kampen met vaak gelijktijdige problemen zoals schulden, armoede en gezondheidsproblemen. Zij doen een beroep op een keur aan voorzieningen in zowel de zorg als de sociale zekerheid. De kosten daarvan bedragen jaarlijks gemiddeld 100.000 euro.

 

Bron: Binnenlandsebestuur.nl 

© 2018 AOF Amsterdam