Nieuws

Immigranten en zorg: Healthcare for internationals

2020 07 08 immigrantenEen Indiase expat, Poolse arbeidsmigrant of Syrische statushouder in de spreekkamer kan een uitdaging zijn. Veel internationals zijn onbekend met het Nederlandse zorgstelsel en voelen zich niet begrepen. Het gevolg: frustratie en onvrede bij patiënt én huisarts. De netwerkorganisatie Healthcare for Internationals (H4i) probeert dit te veranderen.

Weinig vertrouwen

Nederland telt circa 1,2 miljoen internationals, onder wie kenniswerkers, arbeidsmigranten, studenten en statushouders. Onderzoek toont aan dat slechts 32% vertrouwen heeft in (huis)artsen, tegen 82% van de Nederlanders. “Dit komt vooral doordat het hier eenvoudigweg anders is dan men thuis gewend is”, zegt Dirk Jan Frijling, coördinator van H4i. “Dat leidt tot verrassingen, verwachtingen die niet uitkomen, onzekerheid en gevoel van onveiligheid.” Daar komt bij dat de huisarts meestal niet de ‘beste versie’ van iemand ziet. “Mensen melden zich wanneer ze zich ziek voelen of ongerust zijn, bijvoorbeeld over hun kind. Emoties beïnvloeden dan de communicatie.” 

Verwachtingen en begrip

In de praktijkvoorbeelden die Frijling schetst, komen veelvuldig de woorden ‘verwachtingen’ en ‘begrip’ naar voren. Zoals de verwachting van veel internationals dat ze direct in het ziekenhuis terechtkunnen of meteen antibiotica krijgen. “Mensen kunnen onredelijk of veeleisend overkomen, maar vaak is dat een uiting van onzekerheid of onveiligheid. Zo durven sommige mensen zich niet ziek te melden op hun werk, omdat dit in hun eigen land vervelende gevolgen heeft. Een arts met kennis over zulke zaken kan met meer begrip reageren en daardoor sneller iemands vertrouwen winnen.” 

Informatie en scholing

‘Closing the gap’ is het motto van H4i. Hiervoor worden twee sporen bewandeld; het ene is gericht op de zorgverlener, het andere op de international. Voor huisartsen, praktijkondersteuners en doktersassistenten is er een geaccrediteerde training, verzorgd door het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Deelnemers krijgen veel informatie over andere culturen en oefenen via rollenspel. Een acteur speelt bijvoorbeeld een gesloten Koreaanse patiënt of een opgewonden Italiaan. 

Immigranten en zorg

Algemene voorlichting aan internationals is hier te vinden, maar ook via folders en sociale media. “We willen de doelgroep zo vroeg mogelijk bereiken”, zegt Frijling over het thema immigranten en zorg. Lees hier meer over internationale zorg.

Download hier het volledige artikel

Bron: De Eerstelijns, auteur José van der Waerden 

 

 

© 2018 AOF Amsterdam