Kalender

 

Oplossingsgericht werken in de praktijk

Categorie
AANBOD AOF
Datum
donderdag 2 juni 2022 18:45 - 21:00
Locatie
De Burcht
Aantal beschikbare stoelen
30
Beschikbare stoelen
13
Telefoon
06 - 4839 5573
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Graag nodigen we je uit voor deze inspiratiesessie. In twee uur krijg je een bondige weergaven van wat Oplossingsgericht werken in de praktijk inhoudt en welke winst hiermee te behalen valt. Later in het jaar zal AOF ook een driedelige cursus aanbieden waar meer de diepte wordt ingegaan. Deze sessie dient als smaakmaker, maar is ook heel goed los te volgen.

Waar gaat het over?
Het oplossingsgericht werken is een aanvulling op het medisch model, maar heeft een ander vertrekpunt; de patiënt/cliënt bepaalt wat zijn vraag is. De hulpverlener sluit aan bij de vraag van de patiënt en helpt hem zoeken naar mogelijkheden om de gewenste situatie te bereiken. De patiënt is expert van zijn eigen leven, de professional is expert in het samen construeren van oplossingen door het stellen van vragen.

Oplossingsgericht werken in de praktijk
In de gezondheidszorg is men opgeleid met het medisch model. Dit oorzaak-gevolg model is dominant voor de manier van denken in de gezondheidszorg. Alle zorgaanbieders zijn zeer goed getraind in deze werkwijze en het gaat hen heel natuurlijk af. Er wordt gekeken naar de oorzaken van gezondheidsproblemen en hoe deze aangepakt moeten worden. In het medische model doet de hulpverlener het onderzoek, stelt de diagnose en bepaalt de behandeling.

Het oplossingsgericht werken is een aanvulling op het medisch model en heeft een ander vertrekpunt; de patiënt/cliënt bepaalt wat zijn vraag is. De hulpverlener is niet zeer geïnteresseerd in de kluwen van factoren die heeft geleid tot de hulpvraag, maar sluit aan bij de vraag van de patiënt en helpt hem zoeken naar mogelijkheden om de gewenste situatie te bereiken. De focus ligt dus op de gewenste toekomst. De professional geeft geen adviezen, maar stelt vragen aan de patiënt/cliënt. Patiënten/cliënten zijn namelijk co-experts en een informatiebron. De professional helpt hen de gewenste toekomst te bereiken door het stellen van oplossingsgerichte vragen (bijvoorbeeld: Waar hoop je op? Welk verschil zal dat maken?), het vinden van uitzonderingen (bijvoorbeeld: wanneer is het probleem/klacht er niet of minder?) en het geven van positieve bekrachtiging van wat werkt.

Bij een oplossingsgerichte aanpak bouw je aan wat werkt. Als iets (beter) werkt, doe er dan meer van. Als iets niet werkt, doe dan iets anders. De ervaringen met oplossingsgericht werken zijn veelbelovend.

Doelgroep
Huisartsen en praktijkondersteuners

De training wordt verzorgd door Eva Kuiper
Zij is forensisch orthopedagoog en docent Pedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam. Samen met Fredrike Bannink schreef zij het boek ‘Oplossingsgerichte vragen aan kinderen en hun omgeving in (g)gz en onderwijs’. Zij geeft veel lezingen, presentaties en trainingen.

 

Deze training wordt je aangeboden door het AOF

 

Lees hier meer over oplossingsgericht werken

 

 
 

Alle datums

  • donderdag 2 juni 2022 18:45 - 21:00

Powered by iCagenda

© 2018 AOF Amsterdam