Kalender

Vanaf nu zorgzaam beleid

Categorie
AANBOD AOF
Datum
donderdag 3 november 2022 14:00 - 17:00

Op donderdag 3 november nodigt Achterstandsfondsen Nederland je van harte uit voor de jaarlijkse actiebijeenkomst Zorg om zorg in Nederland. Centraal staat de vraag: Wat hebben we nodig voor een zorgzaam beleid voor iedereen? En in het bijzonder in de achterstandswijken?

Dit gebeurtt op basis van een presentatie van het recentelijk door de leerstoelgroep Zorgethiek van de Universiteit voor Humanistiek geformuleerde uitgangspunten voor een alternatief beleidskader. De leerstoelgroep deed onderzoek naar wat we kunnen leren van de ervaringen van kwetsbare groepen tijdens de corona crisis. 

Er zijn vijf uitgangspunten: 

  1. Kwetsbaarheid kent vele gezichten; leer deze kennen.
  2. Achter noodzaak ligt een oordeel over welke behoeften fundamenteel zijn. Bepaal op democratische/inclusieve manier welke dit zijn.
  3. Verantwoordelijkheid vul je samen in; aandacht, solidariteit en actie zijn daarvoor cruciaal.
  4. Zingeving is essentieel om betekenis te geven aan (samen)leven; faciliteer dit proces.
  5. Vertrouwen is niet vanzelfsprekend; neem vertrouwen als leidraad voor beleid. 

Met deze uitgangspunten kunnen we werken aan een zorgzame en inclusieve samenleving.  Tijdens deze actiebijeenkomst gaan we met huisartsen die werken in achterstandswijken, bestuurders en beleidsmakers binnen de huisartsenzorg, zorgverzekeraars en overige geïnteresseerden in gesprek over hoe we die uitgangspunten vertalen naar een zorgzaam beleid voor en van de huisartsenzorg in de achterstandswijken. 

Achtergrond
Mensen in een kwetsbare positie zijn door de corona crisis extra geraakt. Zelf hadden zij geen stem in de beleidsvorming. Beleidsafwegingen waren eenzijdig en vaak niet goed (ethisch) doordacht. Huisartsen in achterstandswijken kwamen zelf in actie om mensen te bereiken en benadrukten nogmaals de noodzaak voor een diverse aanpak voor specifieke groepen. De overheid begon het belang te zien van informatie in toegankelijke en diverse talen en ondersteunde het bereiken van mensen via informele kanalen en inzet van sleutelpersonen. 

Ondertussen kan bijna 40 procent van de huishoudens amper rondkomen. We zien steeds meer mensen in een kwetsbare positie. Tijd voor zorgzaam beleid.

Programma en aanmelden
Het volledige programma wordt zo spoedig mogelijk bekend. Aanmelden is alvast mogelijk via deze link. Deelname is kosteloos. 
De bijeenkomst is uitsluitend fysiek bij te wonen. Uiteraard wordt rekening gehouden met eventuele corona maatregelen die dan gelden. 

Datum: donderdag 3 november 2022
Tijd: 14-17 uur
Locatie: Utrecht
Aanmelden

Meer weten

  • Lees het Onderzoeksrapport 'Zorgzaam uit de crisis': Vijf uitgangspunten voor inclusief en zorgzaam beleid - Universiteit voor Humanistiek (uvh.nl)
  • Heb je nu een vraag? Neem contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 
 

Alle datums

  • donderdag 3 november 2022 14:00 - 17:00

Powered by iCagenda

© 2018 AOF Amsterdam