Nieuws

Nazorgspreekuur voor vrouwen met genitale verminking

Sinds januari kunnen vrouwen die in het verleden zijn besneden, voor nazorg terecht op GGD-nazorgspreekuren. De nazorg bestaat uit een gesprek met een daarvoor opgeleide verpleegkundige, waarin vrouwen hun vragen of gezondheidsklachten voor kunnen leggen. Indien nodig verwijst de GGD-verpleegkundige de vrouw naar een - bij het project betrokken - medisch specialist, zoals een gynaecoloog.

De spreekuren vinden plaats op de polikliniek Gynaecologie van OLVG, locatie West op maandagmiddag (even weken) of donderdagmiddag (oneven weken) van 13.00 tot 16.00 uur. 

Ongeveer 29.000 vrouwen in Nederland kampen met de gevolgen van vrouwelijke genitale verminking (VGV), ook wel meisjesbesnijdenis genoemd. Dit komt door immigratie uit landen waar VGV een gangbare praktijk is. In Nederland is meisjesbesnijdenis strafbaar. Toch is het bestrijden van meisjesbesnijdenis ook hier in Nederland complex.

Om besneden vrouwen steun te bieden is het nazorgspreekuur opgezet, gegeven door GGD-verpleegkundigen die hiervoor speciaal zijn opgeleid. Vrouwen kunnen hier hun verhaal vertellen of vragen stellen. Indien nodig verwijst de verpleegkundige de vrouw naar een specialist, zoals een gynaecoloog of seksuoloog. Het doel van het spreekuur is dat de vrouw de hulp krijgt die zij nodig heeft op een laagdrempelige manier. Een afspraak maken is niet nodig.

Voor het bereiken van de vrouwen werkt de GGD samen met vrijwilligers die zelf afkomstig zijn uit groepen waar VGV voorkomt. Deze vrijwilligers zijn via de GGD opgeleid om gesprekken over VGV en nazorg te voeren. Daarnaast spelen ook andere professionals, zoals huisartsen en verloskundigen, een belangrijke rol. De vrouwen zijn zich er namelijk niet altijd van bewust dat hun lichamelijke en psychische klachten verband kunnen houden met de besnijdenis.

Voor informatie en het maken van een afspraak is het nazorgspreekuur te bereiken op 06 8279 9575 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

© 2018 AOF Amsterdam