Nieuws

Praktijkcheck laaggeletterdheid: nieuw aanbod van AOF

2021 02 08 laaggeletterdheidIn Nederland zijn 2,5 miljoen mensen laaggeletterd en hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Hierdoor hebben ze ook beperkte vaardigheden om informatie over gezondheid te verkrijgen, te begrijpen en te gebruiken bij het nemen van gezondheid gerelateerde beslissingen.

Beperkte gezondheidsvaardigheden leiden tot een slechtere gezondheid. Het beïnvloedt de gezondheid onder andere via toegang tot en gebruik van gezondheidszorg. Zo is het vinden van de weg, het lezen van (uitnodigings)brieven, het invullen van formulieren en het begrijpen van folders vaak lastig. 

Om in beeld te brengen hoe toegankelijk de huisartsenpraktijk en -omgeving is voor laaggeletterden financiert het AOF de praktijkcheck. 

Praktijkcheck

Er zijn twee manieren beschikbaar om de praktijkcheck in te vullen:

  1. Een praktijkcheck waarin de gehele praktijk wordt doorlopen, met aandacht voor de telefoon, website, bewegwijzering, inrichting en organisatie.
  2. Een praktijkcheck met focus op digitale toegankelijkheid, waarin specifiek de aandacht gaat naar de toegankelijkheid van de website, het bekijken van een (test) patiënt dossier en andere eHealth toepassingen zoals beeldbellen.

Op verzoek is de tweede variant ook geheel op afstand (digitaal) beschikbaar, indien de huidige maatregelen aanwezigheid op locatie verhinderen. 

Tijdens de praktijkcheck wordt de praktijk bezocht met een taalambassadeur. De duur is circa 2 uur, waarbij het noodzakelijk is dat er een praktijkmedewerker meedoet. Praktijken krijgen een uitgebreid evaluatieverslag met suggesties en adviezen voor aanpassingen. Hiermee kan de praktijk zelf aan de slag om bijvoorbeeld een verbeterplan op te stellen en de aanpassingen ook daadwerkelijk door te voeren. Na enkele maanden zal een telefonische eindevaluatie plaatsvinden.  

Voor vragen of aanvragen praktijkcheck stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., projectleider. 

Pharos

Pharos biedt gratis een geaccrediteerde e-learning ‘Effectieve communicatie in de Zorg’ aan. Deze is door iedereen te volgen. Ter voorbereiding op een praktijkcheck is het volgen van deze e-learning aan te raden! 

© 2018 AOF Amsterdam