Nieuws

Gratis wachtkamerfilmpjes voor laaggeletterden

Om laaggeletterdheid op de kaart te zetten, organiseert de Stichting Lezen & Schrijven van 3 tot en met 9 september de Week van de Alfabetisering. Ook huisartsen en andere zorgverleners kunnen aandacht vragen voor dit maatschappelijke probleem in de wachtkamer. De stichting heeft hiervoor allerlei materiaal ontwikkeld, zoals animatiefilmpjes die op monitors in de wachtkamer kunnen worden afgespeeld. 

Laaggeletterden gaan vaker naar de huisarts en het ziekenhuis en maken minder gebruik van preventieve zorg en nazorg dan niet-laaggeletterden, zo blijkt uit onderzoek van het Nivel. Tegelijkertijd verwacht de overheid steeds vaker dat mensen zelf de regie over hun ziekte nemen, zelf de informatie zoeken die ze nodig hebben en zelf keuzes maken over gezondheid en zorg die ze nodig hebben. Laaggeletterdheid is dus niet alleen een persoonlijk probleem, het is een probleem van de maatschappij. 

Lage gezondheidsvaardigheden

“Een derde van de patiënten die in het ziekenhuis komt, mist de vaardigheden om goed om te gaan met informatie over gezondheid, ziekte en zorg,” zegt Adam de Jong, senior medewerker gezondheid Stichting Lezen & Schrijven. “Laaggeletterdheid speelt hierin een belangrijke rol. Mensen die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen, missen de vaardigheden om gezondheidsinformatie goed te verwerken. Met als gevolg dat zij vaker minder gezond zijn of zich minder gezond voelen dan niet-laaggeletterden.” 

Wat kunnen zorgverleners doen om laaggeletterdheid meer op de kaart te zetten? Dit kan op verschillende manieren:

  • Breng het belang van de aanpak van laaggeletterdheid onder de aandacht via uw nieuwsbrief, magazine, website of sociale media;
  • Besteed (extra) aandacht aan het herkennen van signalen;
  • Organiseer een speciale activiteit, zoals een taal- of rekenactiviteit of een taallunch;
  • Verwijs mogelijke laaggeletterde patiënten & cliënten door naar het informatienummer 0800-023 44 44, en we bespreken graag de mogelijkheden voor eventuele taallessen. 

Taal maakt gezond

Stichting Lezen & Schrijven heeft een aantal video’s, informatieboekjes, flyers en posters ontwikkeld, die zorgpartners kunnen gebruiken. Maak bijvoorbeeld gebruik van de animatiefilmpjes, die op de monitors in de wachtkamer kunnen worden afgespeeld. Ook zijn posters, flyers, pennen en wachtkamerboekjes beschikbaar. Bij de downloads zijn voorbeeldteksten en banners beschikbaar, die op de eigen website, in een nieuwsbrief of op sociale media kunnen worden gebruikt.

Wilt u meer informatie of wilt u het gehele actiepakket voor zorginstellingen bestellen? Stuur dan een mailtje op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., en vermeld erbij hoeveel boekjes, posters & flyers u graag wilt ontvangen. 

Bron: ZorgenZ 

 

© 2018 AOF Amsterdam