Nuttige links
Gesprekskaart ‘Waar wilt u het over hebben’?
Sommige patiënten vinden het lastig om te benoemen waar ze mee zitten of de juiste vragen te stellen. Een gesprekskaart met afbeeldingen kan dan handig zijn!
Wachtkamerfilmpjes
Op zoek naar filmpjes voor in de wachtkamer? Zie onderstaande links voor gratis te gebruiken films. In onderstaande selectie is specifiek aandacht voor filmpjes die relevant zijn voor patiënten in achterstandswijken.
Pharos - Begrijpelijke informatie over het coronavirus
Actuele en eenvoudige informatie over het coronavirus is op deze pagina beschikbaar in 13 talen. De informatie wordt voortdurend aangepast en aangevuld.
Zelfzorgfolders
Communiceren met patiënten die een andere taal spreken kan soms erg ingewikkeld zijn. De zelfzorgfolders bieden in twaalf verschillende talen informatie over de meest voorkomende kleine kwalen.
Pak je kans: Hulp bij laag inkomen
Voor mensen met een laag inkomen is 'Pak je kans' van de gemeente Amsterdam een handig hulpmiddel. Op deze website staan verschillende voorzieningen die kunnen helpen.
Arts Portaal dé spreekuurassistent
Arts Portaal heeft als doel de beste informatie en meest handige links te bundelen zodat je alleen nog maar hoeft te klikken. Op de themapagina Migrant staat ook veel nuttige informatie.
Eenvoudige voorlichting over de Nederlandse gezondheidszorg
Op de website van Pharos staan verschillende onderwerpen op eenvoudige wijze uitgelegd zoals een folder over mondzorg, factsheet gezondheidszorg aan asielzoekers in Nederland, antibiotica in Nederland en nog veel meer.
Steffie.nl
Steffie is een website waarop moeilijke dingen makkelijk worden uitgelegd. Bijvoorbeeld reizen met de OV-chipkaart, hoe je gezonde keuzes maakt en wat het ondersteuningsplan is.
Uitleg Zorgverzekering
Op deze website wordt de basisverzekering eenvoudig uitgelegd in het Nederlands, Engels, Tigrinya en Arabisch. Wat is een eigen risico en een eigen bijdrage en wanneer kan je zorgtoeslag krijgen.
Eritrese vrouwen en de geboortezorg
Verkenning onder Eritrese vrouwen en de professionals die hen bijstaan tijdens de zwangerschap en na de geboorte.
Protect vragen: Signalering van psychische klachten bij vluchtelingen
Met behulp van protect vragen kunt u in een vroeg stadium spreken met de statushouder over psychische klachten. Dit kan zowel door zorgprofessionals als niet-zorgprofessionals worden gebruikt.
Module Gezond Inburgeren
Speciaal voor mensen die met nieuwkomers in contact komen of verantwoordelijk zijn voor hun inburgering, heeft Pharos eenvoudige voorlichtingsmaterialen ontwikkeld: de Module Gezond Inburgeren. Video’s zijn te bekijken via het Pharos kanaal op Youtube.
Facebookpagina’s Syriërs Gezond en Eritreeërs gezond
Op de facebookpagina's Syriërs Gezond, Opgroeien in Nederland en Eritreeërs gezond helpen Syriërs en Eritreeërs hun landgenoten wegwijs te maken in zorgland Nederland door betrouwbare informatie te delen en bieden ze de mogelijkheid om vragen te stellen in Arabisch en Tigrinya. Alle info staat ook op Gezond in Nederland.
Pharos expertisecentrum gezondheidsverschillen
Pharos richt zich op: het duurzaam verbeteren van de kwaliteit, effectiviteit en toegankelijkheid van zorg en preventie aan laagopgeleiden, migranten en vluchtelingen; het verminderen van gezondheidsverschillen die bestaan tussen diverse groepen mensen.
Verwijswijzer Amsterdam
Verwijswijzer Amsterdam biedt informatie hoe u voor aanvragen van voorzieningen en hulpmiddelen verder moet. Door op een onderwerp te klikken, kunt u de uitgebreide uitleg bekijken. Voor het aanvragen van inloggegevens stuur een mail naar aof@elaa.nl.
Stichting PaTz
PaTz is opgericht om de landelijke implementatie van palliatieve thuiszorg mogelijk te maken. Het PaTz initiatief is een 'bottom-up' ontwikkeling vanuit de beroepsgroepen huisarts en wijkverpleegkundige en wordt als zodanig ook door de beroepsorganisaties ondersteund.
Huisartsenkring Amsterdam/ Almere
De Huisartsenkring Amsterdam/Almere is de belangenvereniging van alle Amsterdamse en Almeerse huisartsen, die gezien wordt als een professionele vereniging met gezaghebbende standpunten.
Elaa | krachtige partner voor zorg en welzijn in Amsterdam en Almere
Elaa wil dat professionals en organisaties in het zorgveld en het sociale domein optimaal samenwerken zodat er meer samenhang en hogere kwaliteit van zorg is in de buurt. Met als resultaat een hogere kwaliteit van zorg in de buurt waarover zowel de patiënt als de zorgverlener tevreden is.
Trainingen 'Ik ontmoet mij'
AdelheidZina organiseert trainingen 'Ik Ontmoet Mij'. Lichaamsgerichte empowerment trainingen voor vrouwen en mannen met een migranten achtergrond. De trainingen bestaan uit bewegings-, spreek- en schrijfoefeningen uit de bio-energetica, familieopstellingen en emotioneel lichaamswerk.