Nieuws

Tjong Khoe, gepensioneerd huisarts uit Zeeburg

2022 12 18 interview huisartsTjong Khoe is dit jaar na 28 jaar met pensioen gegaan. Zijn huisartsenpraktijk zat aan de Insulindeweg in Zeeburg. Dit is de eerste van een serie korte interviews met huisartsen die vertellen over hun werkervaringen in wijken met veel achterstand. 

 

Waarom ben je huisarts geworden?

"Tijdens mijn coschappen rond 1988 vond ik het simpelweg het leukste coschap. Eerst leek een snijdend vak me leuk, maar werken in een ziekenhuis binnen een specialisme voelt voor mij ook benauwend. Het diverse van het generalistische huisartsenvak trekt mij juist enorm aan."

 

Wat maakt het werken in een achterstandsbuurt interessant?

"Voordat ik in 1994 in de Indische Buurt terecht kwam heb ik op uiteenlopende praktijken stagegelopen en waargenomen. Dit varieerde van werken in een plattelandspraktijk tot Grubbehoeve in de Bijlmer. Bij mij was er op een gegeven moment vooral de wens voor een eigen praktijk. Die kans bood een praktijk in de Indische Buurt. Dat deze praktijk een grote achterstandspopulatie had, hield mij toen niet bezig. Maar het bleek goed aan te sluiten bij mijn eerdere ervaringen waardoor ik me er goed kon redden. Toch, als je het me nu na al die jaren vraagt, zou ik wel zeggen dat de extra uitdaging die het werk daar met zich meebracht het vak voor mij nog boeiender heeft gemaakt." 

 

2022 12 18 Tjong Khoe

Heb je veel zien veranderen?

"Ja! De samenstelling in de buurt verandert, waardoor je nu meer hoogopgeleiden en studenten in de praktijk ziet. Lastiger is de grotere rol die marktwerking is gaan spelen waardoor ook het aantal samenwerkingspartners toeneemt en er voortdurend wisselingen zijn. Dat maakt het onduidelijkere en extra moeilijk om korte lijnen te houden. Iets wat in een achterstandspraktijk met meer multiproblematiek juist zo belangrijk is." 

 

Wat zou het werk (nog) leuker maken?

"Meer tijd voor patiënten en de samenwerking met andere disciplines moet makkelijker. Misschien dat het AOF hier iets in kan betekenen."

 

Wat wil je meegeven aan huisartsen die overwegen om in een achterstandswijk te gaan werken?

"Het belangrijkste dat ik heb ik geleerd van het werken in een achterstandswijk is met een open vizier naar patiënten kijken. De zorg is er meer op vertrouwen gericht. De band onderhouden en meeleven met patiënten is belangrijk. Daarnaast moet je investeren in de samenwerking met andere huisartsen en in een goed netwerk met vaste contactpersonen."  
  



Oproep: kom bij de AOF-klankbordgroep
Tjong is een betrokken lid van de AOF-klankbordgroep en zijn plek komt vrij. Ben jij een huisarts met veel ideeën en een mening over wat het AOF zou moeten zijn? Neem dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met ons op.

 

© 2018 AOF Amsterdam