Nieuws

Onderzoek naar ervaringen van huisartsen met praktijken op het snijvlak van gender en cultuur

2022 12 18 vrouwenHuisartsen in Nederland krijgen soms te maken met wat bekend staat als schadelijke culturele praktijken, zoals vrouwenbesnijdenis, maagdelijkheidstesten, huwelijksdwang, en eer-gerelateerd geweld. Dit zijn praktijken op het snijvlak van cultuur en gender; in Nederland zijn het vooral vrouwen met een migratieachtergrond die ermee te maken krijgen.

Dr. Saartje Tack en prof. dr. Sawitri Saharso, beiden verbonden aan de Afdeling Sociologie van de Vrije Universiteit Amsterdam, doen onderzoek naar de ervaringen van huisartsen met betrekking tot dit onderwerp.

“We vermoeden dat huisartsen vaak de eersten zijn tot wie deze vrouwen zich wenden wanneer ze hulp zoeken. Daarnaast erkennen we dat er ook westerse praktijken zijn, en praktijken waar voornamelijk mannen mee te maken krijgen, die op het snijvlak van cultuur en gender liggen en schadelijk kunnen zijn. Met de enquêtes willen we een beeld krijgen hoe vaak en waarmee huisartsen zoal te maken krijgen, en hoe zij hun rol zien in deze situaties. We leggen ook twee specifieke voorbeelden voor. We vragen naar perspectieven en welke afwegingen er worden gemaakt wanneer er patiënten op het spreekuur komen met klachten gerelateerd aan deze culturele praktijken. Om te kunnen deelnemen aan de enquête is het niet nodig hier ervaring mee te hebben.”

 

Oproep: deelname enquête en/of interview

Huisartsen worden gevraagd om deel te nemen aan een enquête die ongeveer 15 minuten in beslag zal nemen. Deelname is anoniem en volledig vrijwillig. De data uit deze enquête worden anoniem verwerkt. De enquête is via deze link te vinden. Dit onderzoek is beoordeeld en goedgekeurd door de METc Amsterdam UMC-VUmc.

Daarnaast zoeken zij huisartsen die bereid zijn deel te nemen aan een interview, dat ongeveer een uur zal duren. Wil je deelnemen aan een interview of heb je vragen? Neem dan contact op met de onderzoekers.


2022 12 18 Saartje Tack

dr. Saartje Tack

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06 - 510 434 75

 

 


2022 12 18 Sawitri Saharso

prof. dr. Sawitri Saharso

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06 - 143 811 39

 

 

© 2018 AOF Amsterdam