This image for Image Layouts addon

LAAGGELETTERDHEID

Leer laaggeletterdheid herkennen
Doe mee met de training

In Nederland zijn ongeveer 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. Laaggeletterden hebben moeite met het begrijpen en lezen van informatie of het opvolgen van instructies. Dit kan gevolgen hebben voor het juiste medicijngebruik of de therapietrouw. Lees hier alles over wat u kunt doen in uw praktijk.

Trainingen worden door het AOF aangeboden in multidisciplinair verband, waarbij de nadruk ligt op kennis en herkennen van laaggeletterden. Daarnaast biedt het AOF trainingen voor FTO’s waarin de huisartsen en apothekers samen afspraken maken om de therapietrouw van laaggeletterde patiënten te verbeteren.
   

Praktijkcheck laaggeletterdheid

Er zijn twee manieren beschikbaar om de praktijkcheck in te vullen:

  1. Een praktijkcheck waarin de gehele praktijk wordt doorlopen, met aandacht voor de telefoon, website, bewegwijzering, inrichting en organisatie.
  2. Een praktijkcheck met focus op digitale toegankelijkheid, waarin specifiek de aandacht gaat naar de toegankelijkheid van de website, het bekijken van een (test) patiënt dossier en andere eHealth toepassingen zoals beeldbellen. Deze variant is ook geheel op afstand (digitaal) beschikbaar.  

Tijdens de praktijkcheck wordt de praktijk bezocht met een taalambassadeur. De duur is circa 2 uur, waarbij het noodzakelijk is dat er een praktijkmedewerker meedoet. Praktijken krijgen een uitgebreid evaluatieverslag met suggesties en adviezen voor aanpassingen. Hiermee kan de praktijk zelf aan de slag om bijvoorbeeld een verbeterplan op te stellen en de aanpassingen ook daadwerkelijk door te voeren. Na enkele maanden zal een telefonische eindevaluatie plaatsvinden.  
  

Gratis e-learning 

Pharos biedt gratis een geaccrediteerde e-learning ‘Effectieve communicatie in de Zorg’ aan. Deze is door iedereen te volgen. Ter voorbereiding op een praktijkcheck is het volgen van deze e-learning aan te raden! 

Sabina_Mak   
      Sabina Mak
       projectleider
       s.mak@elaa.nl 

       06 - 435 62 518

 

  
Emmy_Wolfswinkel

      Emmy Wolfswinkel
   
  adviseur 
       e.wolfswinkel@elaa.nl 

       06 - 141 68 664

 

 

 

Wat kan je nog meer doen?

 

Communicatiemiddelen

 

© 2018 AOF Amsterdam